سیستم اعلام و اطفاء حریق چیست؟ انواع آن کدامند
فهرست مطالب
- 1 سیستم اعلام و اطفاء حریق چیست؟ انواع آن کدامند
- 2 انواع سیستم های اعلام حریق
- 3 انواع سیستم اطفاء حریق اتوماتیک
- 4 شستی اعلام حریق
- 5 اینترفیس اعلام حریق
- 6 تفاوت سیستم اعلام و اطفاء حریق
- 7 قیمت اجرای سیستم اعلام و اطفاء حریق
- 8 طراحی سیستم اعلام و اطفاء حریق
- 9 چیدمان کپسولها در سیستم اطفاء حریق
- 10 سیستم اعلام حریق آدرس پذیر
- 11 سیستم اعلام حریق متعارف
- 12 4 حالت سیستم اعلام حریق متعارف
سیستم اعلام حریق:
سیستم اعلام حریق مجموعه ای از تجهیزات آتشنشانی هستند که به صورت هماهنگ با یکدیگر، در هنگام وقوع حریق، ساکنین آن محل را وسیله آژیر و فلاشر با خبر میکنند تا افراد سریعا محل را ترک کنند.
انواع سیستم اعلام حریق:
-
- سیستم اعلام حریق دستی: این نوع سیستم اعلام حریق به صورت دستی و با شستیهای موجود روی آن، شروع به کار میکند و بدون دخالت انسان عملا کاربردی ندارد.
-
- سیستم اعلام حریق اتوماتیک یا خودکار: سیستم اعلام حریق اتوماتیک، سیستمی خودکار بوده که برای فعال شدن نیازی به دخالت انسان ندارد؛ این سیستم تعدادی سنسور دارد که به محصولات حریق مانند دود، حساس هستند و در صورت تشخیص دادن آن به طور اتومات، شروع به کار میکنند.
سیستم اطفاء حریق:
سیستم اطفاء حریق، وظیفه کنترل و خاموش کردن آتش را دارد و از تلفات جانی و مالی ناشی از حریق جلوگیری میکند.
این سیستم به این صورت عمل میکند که یکی از سه عامل مثلث حریق(اکسیژن، مواد سوختنی، حرارت) را حذف کرده و در نهایت باعث خاموش شدن آن میشود.
سیستم اطفاء حریق نیز شامل دو نوع دستی و اتوماتیک است.
انواع سیستم های اعلام حریق
الف) سیستم اعلام حریق موضعی یا خانگی
ب) سیستم اعلام حریق اتوماتیک متعارف (معمولی)
ج) سیستم اعلام حریق اتوماتیک آدرس پذیر
انواع سیستم اطفاء حریق اتوماتیک
- مه آب
- ورتکس
- گازی هالون
- اسپرینکلر
- فوم
- آیروسل
برخی از تجهیزات اعلام حریق
شستی، اینترفیس، پنل ریپیتر، باتری خشک و…
در ادامه تعریف شستی و اینترفیس اعلام حریق را آورده ایم:
شستی اعلام حریق
شستی اعلام حریق، از یک میکرو سوئیچ تشکیل میشود و یکی از مهمترین اجزای سیستم اعلام حریق است؛ با فشار دادن این قسمت، دیگران از طریق آژیر و فلاشر از وقوع حریق با خبر میشوند.
البته در شرایط عادی، شستیها غیرفعال هستند و فقط در صورت نیاز به صورت دستی فعال میشوند.
اینترفیس اعلام حریق
در هر دو نوع سیستم اعلام حریق یعنی متعارف و آدرس پذیر از تجهیزات جانبی با نام اینترفیس و یا ماژول واسطه برای هدایت و ایجاد ارتباط سیستمهای جانبی در یک تصرف، استفاده میشود.
تفاوت سیستم اعلام و اطفاء حریق
مهمترین تفاوت بین سیستم اعلام و اطفاء حریق، این است که سیستمهای اطفاء حریق جهت مهار و خاموش کردن حریق در محل مورد نظر نصب میشوند. اما سیستم اعلام حریق، تنها جهت هشدار و اعلام خطر حریق به ساکنین آن محل، طراحی و نصب میشود.
قیمت اجرای سیستم اعلام و اطفاء حریق
برای تعیین مبلغ نهایی اجرای سیستم اعلام و اطفاء حریق باید نوع ساختمان و لوازم و تجهیزات مورد نیاز، کارشناسی شود، کارشناس مربوطه با بررسی شرایط محیط، قیمت پرداختی را تعیین میکند و شما با مشاهده قیمتها این امکان را دارید که مناسب ترین نوع سیستم اعلام و اطفاء حریق را خریداری کنید.
طراحی سیستم اعلام و اطفاء حریق
رعایت اصول ایمنی در هنگام طراحی و نصب سیستم های اعلام و اطفاء حریق، باعث کاهش خطرات و عواقب غیر قابل پیشبینی ناشی از حریق میشود.
طراحی سیستم اعلام و اطفاء حریق توسط شرکتها، فقط و فقط باید طبق استانداردهای سازمان آتشنشانی انجام گیرد.
اجرا و نصب نادرست این سیستمها در محل مورد نظر، خسارات جانی و مالی جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت، همچنین موجب مشکلات فراوانی در هنگام اخذ پایان کار ساختمان و تاییدیه آتشنشانی میشود.
چیدمان کپسولها در سیستم اطفاء حریق
طریقه و محل نصب کپسولهای آتشنشانی یکی از موارد حائز اهمیتی است که باید به آن توجه زیادی داشت. در هنگام وقوع حریق باید این کپسولها در دسترس باشند تا هرچه سریعتر، حریق کنترل و اطفا شود.
به همین دلیل اغلب کپسولهای آتشنشانی را در قسمت درب های ورودی ساختمان، راه پلهها، در مجاورت پله ها و در راهروها نصب میکنند.
سیستم اعلام حریق آدرس پذیر
میدانید که سیستمهای اعلام حریق شامل دو نوع آدرس پذیر و متعارف هستند؛ سیستم اعلام حریق آدرس پذیر به سیستمی گفته میشود که علاوه بر کشف و اعلام حریق، محل دقیق آتشسوزی را نیز مشخصص میکنند.
سیستم اعلام حریق متعارف
سیستم اعلام حریق متعارف (CONVENTIONAL) مجموعه ای متشکل از دتکتور حرارتی، دتکتور دود، شستی، آژیر و فلاشر است.
با استفاده از این سیستم یعنی سیستم اعلام حریق متعارف، حریق تشخیص داده میشود و قبل از رسیدن نیروهای آتشنشان میتوان اقدام به مهار آن کرد.
4 حالت سیستم اعلام حریق متعارف
حالت باز: در حالت باز، جریان بسیار کم و یا قطع است. همچنین در این حالت مدار، باز است و چراغ زرد رنگ یا Fault روشن میشود.
حالت عادی: شرایط عادی و نرمال بوده و جریان در حالت معمولی است.
حالت هشدار: جریان مدار افزایش یافته و چراغ Fire یا قرمز رنگ روشن میشود.
حالت اتصال کوتاه: جریان مدار بیش از حد، افزایش یافته است. یعنی سیمهای منفی و مثبت در یک نقطه با یکدیگر اتصال پیدا کرده اند و در این حالت نیز چراغ زرد رنگ یا Fault روشن میشود.
سخن نهایی:
در نهایت باید گفت که سیستم اعلام و اطفاء حریق و وجود آنها در هر ساختمانی چه مسکونی و تجاری و چه مکانهای عمومی، ضروری و حیاتی است زیرا با وجود این سیستمها از خطرات جانی و مالی احتمالی ناشی از حریق میتوان تا حد زیادی جلوگیری کرد.
بدون دیدگاه