نرم افزار طراحی اعلام حریق

در این مقاله به شرح موضوع نرم افزار طراحی اعلام حریق خواهیم پرداخت با ناروش همراه باشید.

سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر یا اَدرسیبل (Addressable)

در این مقاله سیستم های زنگ آتش نشانی قابل آدرس دهی را معرفی می کنیم.

این سیستم های اعلام آتش برای استفاده در پروژه های بزرگتر و برای تشخیص سریع تر موقعیت های آتش استفاده می شوند.

این پروژه ها شامل بیمارستان ها و مراکز درمانی بزرگ، هتل ها، دانشکده ها، دفاتر بزرگ، مجتمع های تجاری با واحدهای متعدد، مجتمع های اداری و مسکونی با واحدهای بالا و غیره هستند.

سیم کشی در این سیستم ها به صورت حلقه یا حلقه است. یعنی سیم کشی از ترمینال خروجی حلقه در کنترل پنل شروع می شود و پس از عبور تجهیزات، دوباره وارد کنترل پنل و پایانه ورود حلقه می شود.

در سیستم زنگ آتش نشانی آدرس دهی، تمام تجهیزات شامل انواع آشکارسازها، بافندگی، آژیر، فلاشرها، ماژول ها و غیره است. آن ها را می توان به هم حلقه زد و نیازی به مسیر جداگانه ای برای کاوشگران آتش نشانی (آشکارسازها و بافتن ها) و تجهیزات زنگ خطر آتش (آژیر ها و فلاشرها) (شکل ۱) نیست.

در سیستم هشدار آتش نشانی، هر دستگاه یک کد یا آدرس منحصر به فرد دریافت می کند که کد برای آن در کنترل پنل، آدرس یا برچسب از محل نصب ثبت می شود.

برای این منظور، هنگامی که به عنوان مثال، datactor در حالت آتش یا خطا قرار دارد، شماره آدرس، نوع قطعه، منطقه ای که در آن نصب شده است، و مشخصات محل نصب، بر روی صفحه کنترل پنل هشدار آتش نشانی قابل آدرس نمایش داده خواهد شد.

تطبیق (شکل ۲) که خطای یک آشکارساز را در منطقه ۲ و حلقه شماره ۱ و آدرس شماره ۶۱ نشان می دهد.

به طور معمول تجهیزات قابل آدرس دهی بیش از دو برابر قیمت تجهیزات معمولی از نظر قیمت است.

نرم افزار طراحی اعلام حریق

نرم افزار طراحی اعلام حریق

نرم افزار طراحی اعلام حریق

نرم افزار طراحی اعلام حریق

در بیشتر سیستم های زنگ آتش نشانی قابل آدرس دهی، امکانات و تنظیمات نرم افزاری متعددی وجود دارد که می توان از آن ها در پروژه های مختلف استفاده کرد.

از جمله این تنظیمات می توان به تغییر سطح حساسیت آشکارسازهای دودی، تغییر کلاس حرارتی آشکارسازهای حرارتی، تغییر سطح نویز آژیر ها، ایجاد مد روز و شب، مد کردن مدیریت زنگ کاذب، رله های برنامه ریزی، آژیر های گروه بندی و واگذاری آن ها به مناطق یا تجهیزات تشخیص آتش، تأخیر در اتصال آژیر ها و غیره نام برد.

نرم افزار طراحی اعلام حریق

نرم افزار طراحی اعلام حریق

در تجهیزات سخت افزاری کد شده، این کار توسط سوئیچ های عمیق، کلیدهای انتخاب کننده یا کارت های آدرس دهی انجام می شود که آدرس دهی سخت نامیده می شود. همانطور که در زیر تصاویر:

نرم افزار طراحی اعلام حریق

نرم افزار طراحی اعلام حریق

اما تجهیزات کد شده با نرم افزار بدون سوئیچ های عمیق و انتخاب کننده است و به عنوان آدرس خودکار توسط یک برنامه نویس دستی ویژه یا کنترل پنل قابل آدرس کد شده است.

این روش با استفاده از انکد تجهیزات بسیار ساده تر بوده و سرعت نصب سیستم در پروژه را بالا میبره و همچنین خطای کمتری هم داره.

نرم افزار طراحی اعلام حریق

نرم افزار طراحی اعلام حریق

یکی از مزایای سیستم های آدرسی این است که اگر به هر دلیلی مدار حلقه قطع شود، تجهیزات شکست نمی خورند، اما از سوی دیگر حلقه تغذیه خواهد شد.

(همانطور که در زیر نشان داده شده است) در این حالت، خطای قطع حلقه در کنترل پنل به صورت مدار باز نمایش داده می شود.

نرم افزار طراحی اعلام حریق

نرم افزار طراحی اعلام حریق

اگر به هر دلیلی یک مدار کوتاه بر روی حلقه رخ دهد، کنترل پنل یک خطای مدار کوتاه را نشان می دهد و کل تجهیزات روی حلقه از مدار خارج شده است.

اگر حلقه برای مدت طولانی در وضعیت مدار کوتاه باقی بماند، ممکن است به کنترل پنل آسیب وارد کند. به این منظور طبق دستورالعمل تولیدکننده تجهیزات اعلام آتش و همچنین طراحی و اجرای استانداردهایی مانند NFPA72 باید در ابتدای هر منطقه یک ایزولاتور قرار گیرد.

در این حالت اگر اتصال کوتاهی بر روی حلقه ایجاد شود، تنها تجهیزات بین دو ایزولاتور از مدار خارج می شوند و بقیه مدار به کار خود ادامه می دهند.

ایزولاتورها باعث می شوند که تمام تجهیزات موجود در حلقه زمانی که مدار کوتاه از مدار خارج نمی شوند.

نرم افزار طراحی اعلام حریق

نرم افزار طراحی اعلام حریق

در تصویر بالا که از استاندارد NFPA72-2019 گرفته شده است، توصیه استفاده از ایزولاتورها در ابتدای هر منطقه نشان داده شده است.

ایزولاتورها می توانند به عنوان یک تجهیزات جداگانه (Stand Alone Isolator) یا به شکل پایه آشکارسازهای داده، آشکارسازها، دستگیره ها، آژیرها و ماژول ها وجود داشته باشند و حلقه بندی شوند. ایزولاتورها عناصری هستند که یک آدرس را در حلقه ها اشغال نمی کنند و معمولاً در برنامه ریزی کنترل پنل تعریف نمی شوند.

انواع تجهیزات در سیستم اعلام حریق آدرس پذیر:

آشکارساز دودی، آشکارساز حرارتی، آشکارساز هیبریدی، شستشوی دستی اعلام آتش، زنگ خطر آتش سوزی، زنگ خطر آتش سوزی، نور استرومب یا فلاشرها، کنترل پنل هشدار آتش نشانی، ماژول ها یا رابط ها، ایزولاتورها و غیره. آیا تجهیزات مورد استفاده در سیستم زنگ آتش نشانی قابل آدرس.

در سیستم های آدرس دهی هوشمند، تبادل اطلاعات و داده ها همواره بین تجهیزات تشخیص آتش و کنترل پنل برقرار است.

به عنوان مثال در تابلوی کنترل زنگ آتش نشانی، سطح آلودگی هوای محیط را می توان توسط آشکارسازهای دودی بررسی کرد و هنگامی که دود وارد محفظه آشکارساز می شود، این تعداد بر روی پانل افزایش می یابد.

این چک همچنین امکان گزارش گرمای محیط و محل نصب آن ها برای آشکارسازهای حرارتی وجود دارد و بر روی پنل دیده می شود. این اطلاعات نشان دهنده تبادل لحظه ای داده ها بین تجهیزات تشخیص آتش و کنترل پنل است.

با توجه به تبادل داده ها بین تمام تجهیزات قابل آدرس و کنترل پنل، پیشنهاد می شود که از کابل های محافظ برای حذف نویزها و امواج الکترومغناطیسی از هادی کابلی استفاده شود.

در میان تجهیزات قابل آدرس دهی و معمولی تشخیص آتش و زنگ خطر، نحوه کار و عملکرد آن تقریباً با یکدیگر یکسان است، با این تفاوت که برای تجهیزات تشخیص آتش نشانی (آشکارسازهای دودی و حرارتی و هیبریدی)، یک نرم افزار، تبادل اطلاعات ثابت وجود دارد، اما برای تجهیزات معمولی این طور نیست.

تنها تجهیزاتی که می توان گفت در سیستم های آدرس دهی مورد استفاده قرار می گیرد و مثال مشابهی در تجهیزات معمولی ندارد ماژول ها یا رابط ها هستند. ماژول ها در انواع مختلف ماژول ورودی، ماژول خروجی، ماژول I/O، ماژول صدا.

ماژول مانیتور منطقه وجود دارد و هر یک حلقه برای انجام یک کار خاص با گرفتن یک کد و آدرس.

معرفی ماژول های ورودی آدرس پذیر (Input module):

این ماژول یا واسطه ورودی بر روی حلقه قرار می گیرد و می توان از لوازم جانبی ورودی مانند جریان ها، آشکارسازهای گاز، آشکارسازها، آشکارسازهای شعله با رله های خروجی و غیره بر روی حلقه استفاده کرد.

نرم افزار طراحی اعلام حریق

نرم افزار طراحی اعلام حریق

معرفی ماژول های خروجی آدرس پذیر (Output module):

با استفاده از این ماژول می توان تجهیزات خروجی جانبی مانند طرفداران و طرفداران اگزوز، شیرهای الکتریکی قطع گاز، چراغ ها و علائم خروج اضطراری، رله ها و کنتکتورهای قطع برق و کنترل آسانسور را کنترل کرد.

این ماژول های خروجی می توانند تجهیزات تشخیص آتش (آشکارسازها و بافندگی) را فرماندهی کنند. کدام تجهیزات تشخیص آتش دستورات ماژول خروجی در برنامه ریزی کنترل پنل مشخص شده است.

نرم افزار طراحی اعلام حریق

نرم افزار طراحی اعلام حریق

معرفی ماژول های ورودی/خروجی آدرس پذیر (Input/output module):

این ماژول ها ترکیبی از ماژول های ورودی و خروجی هستند و در عین حال کاربرد هر دو ماژول را دارند. ماژول های ورودی و خروجی در انواع یک کاناله و چند کاناله طراحی و ساخته می شوند.

نرم افزار طراحی اعلام حریق

نرم افزار طراحی اعلام حریق

معرفی ماژول های زون مانیتورآدرس پذیر (Zone monitor module):

از این ماژول برای اتصال و برقراری ارتباط تجهیزات تشخیص آتش معمولی (آشکارسازها و بافتنی) بر روی حلقه آدرسی استفاده می شود.

نرم افزار طراحی اعلام حریق

نرم افزار طراحی اعلام حریق

معرفی ماژول کنترل آژیرهای متعارف  (Sounder module):

جهت ارتباط آژیرها، فلشرها و زنگ های متعارف و کنترل آنها روی لوپ آدرس پذیر، از این ماژول استفاده می شود.

نرم افزار طراحی اعلام حریق

نرم افزار طراحی اعلام حریق

ماژول های آدرس دهی در دو نوع ساخته می شوند، برخی نیاز به تغذیه جداگانه دارند و برخی دیگر حلقه های تغذیه ای هستند که حلقه های قدرت نامیده می شوند.

نرم افزار مورد استفاده در سیستم های آدرس دهی:
در سیستم های آدرس دهی از چندین نرم افزار مختلف برای کاربردهای مختلف استفاده می شود:

1.نرم افزار کانفیگ و پروگرام لوپ:

نرم افزار برای مشخص کردن تعداد و نوع دستگاه ها بر روی هر حلقه و همچنین آدرس، اختصاص خروجی ها و آژیرها به ورودی ها و تجهیزات کشف، تجهیزات پهنه بندی، غایب سطح حساسیت کشف کنندگان دودی و تغییر کلاس حرارتی آشکارسازهای حرارتی، تغییر محدوده نویز آژیر ها و غیره استفاده می شود.

در نهایت تغییرات از نرم افزار روی کنترل پنل بارگذاری می شود.

 

2.نرم افزار محاسبات لوپ و باطری:
این نرم افزار برای محاسبه حداکثر تجهیزات تشخیص آتش و زنگ خطر، تعیین سطح مقطع و طول کابل و همچنین محاسبه ظرفیت باتری پشتیبان استفاده می شود.
3.نرم افزار مانیتورینگ گرافیکی:

این نرم افزار که در برخی از برندها موجود است، برای نظارت گرافیکی طرح پروژه و تجهیزات نصب شده بر روی طرح استفاده می شود.

در این نرم افزار وقتی کاشفی در وضعیت آتش سوزی قرار می گیرد، روی مانیتور روی طرح پروژه قابل مشاهده و بررسی است و اطلاعات و مشخصات دیگری را در اختیار ما قرار می دهد.

 

موضوعات مرتبط:

1.آموزش آتش نشانی صنعتی

2.آموزش نرم افزار اتو اسپرینک

3.طراحی سیستم اعلام و اطفا حریق

4.نرم افزار طراحی سیستم اعلام حریق

5.پنل اعلام حریق nsc

6.کنترل پنل سیستم اعلام حریق

7.نرم افزار nsc