برای اینکه بدانیم سیستم اعلام حریق هوشمند چیست ابتدا بهتر است بدانیم سیستم اعلام حریق به چه چیزی گفته میشود و انواع آن کدام اند.
سیستم اعلام حریق چیست
فهرست مطالب
سیستم اعلام حریق مجموعه ای متشکل از تجهیزاتی مانند دتکتور دود، شعله، حرارت و گاز است و برای تشخیص به موقع حریق و هشدار دادن به ساکنین از طریق فلاشرها و آژیرها به کار گرفته میشود.
طراحی، اجرا و استفاده درست از این سیستم، میتواند جلوی بسیاری از خطرات جانی و مالی را بگیرد. اما بهتر است بدانید که با توجه به اهمیت بالایی که سیستم های اعلام حریق در پروژه های صنعتی و ساختمانی دارند، متاسفانه بیشتر از 90 درصد پروژه های سیستم اعلام حریقی که در کشور انجام میشوند، در نهایت بعد از مدت کوتاهی، از کار افتاده و خاموش میشوند.
انواع سیستم اعلام حریق چیست
1.سیستم اعلام حریق انفرادی:
این نوع از سیستم های اعلام حریق، وقوع ﺁﺗش را در محل وقوع حس میکند و در هماﻥ محل با فلاشرها و صدای ﺁﮊیر به ساکنین، هشدار میدهد تا زودتر آن محیط را ترک کنند.
2.سیستم اعلام حریق مرکزی:
در این نوع سیستم ها در لحظاﺕ اولیه حریق، محل ﺁﻥ شناسایی شده و اطلاعاﺕ آن به پنل کنترﻝ مرکزی ارساﻝ میشود.
این سیستم از طریق آژیرها و دیگر تجهیزات، به افرادی که در آن محیط هستند اعلام خطر میکند تا از وقوع آتشسوزی با خبر شوند و قبل از گسترش آتش، مکان را تخلیه کنند.
همچنین به وسیله ﺗلفن به نزدیک ترین مرکز ﺁﺗشنشانی خبر میدهد تا در محل حضور یابند. در این نوع اﺯ سیستم های اعلام حریق، قسمت هایی اﺯ ساختماﻥ را جهت نصب ﺁشکارساﺯها و شستی ها تعیین میکنند و سیستم اصلی را در یک محل مشخص و در دسترﺱ نصب میکنند، به گونه ای که در هنگام وقوع حریق در محل یکی اﺯ ﺁشکارساﺯها، آژیر سیستم اعلام حریق به صدا درآمده و محل ﺁﻥ را اﺯ طریق لامپی که روی دستگاﻩ مرکزی روشن میشود، اعلام میکند. سیستم های اعلام حریق مرکزی، خود به دو دسته تقسیم میشوند:
-
- دستی
- اتوماتیک:
سیستم های اعلام حریق مرکزی از نوع اتوماتیک نیز شامل دو نوع متعارف و آدرس پذیر هستند.
سیستم اعلام حریق متعارف چیست
سیستم اعلام حریق متعارف یا همان CONVENTIONAL با به کارگیری تجهیزات اعلام حریق، منطقه یا زونی که دچار حریق شده است را مشخص میکند. در واقع مجموعه ای متشکل از دتکتور حرارتی، دتکتور دود، شستی اعلام حریق، فلاشر و آژیر است که عمل تشخیص حریق را در زون انجام میدهد.
سیستم اعلام حریق آدرس پذیر چیست
سیستم اعلام حریق آدرس پذیر یکی از انواع سیستم های اعلام حریق مرکزی اتوماتیک است. این سیستم مجموعه ای از تجهیزات الکترونیکی بوده که علاوه بر اعلام حریق، محل دقیق وقوع آن را نیز مشخص میکند.
سیستم اعلام حریق هوشمند چیست
سیستم اعلام حریق هوشمند مجموعه ای از قطعات الکتریکی است که قابلیت هشدار حریق و تشخیص آتش سوزی و دود و از همه مهم تر، اطلاع دقیق از مکان آتش سوزی را دارد.
مزایای سیستم اعلام حریق هوشمند
این نوع سیستم اعلام حریق یعنی سیستم اعلام حریق هوشمند نسبت به انواع دیگر، مزایایی دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم:
• واکنش سریع
• هزینه تعمیر و نگهداری نسبتاً پایین
• درصد خطای ناچیز
• قابل تنظیم از طریق صفحه کلید
• قابلیت اتصال به سایر سیستم های امنیتی و حفاظتی ساختمان
• قابلیت اتصال به رایانه و کنترل با نرم افزار
• امکان تعیین حساسیت ویژه برای هر دتکتور
• امکان هشدار دادن به دو صورت پیش هشدار و هشدار اصلی
• امکان آزمایش و نظارت مداوم سنسورها
• قابلیت جبران تغییرات محیطی موثر بر سنسورها
سیستم اعلام حریق هوشمند چگونه کار می کند
سیستم اعلام حریق هوشمند ، سیستمی متشکل از تجهیزات مختلف مانند پنل مرکزی، دتکتورها، سنسورها، هشداردهندهها و … است که از سیگنالهای شنیداری و دیداری برای هشداردهی به افراد، هنگام وقوع حریق، وجود کربن مونوکسید یا دود در محل استفاده میکند.
و در نهایت میخواهیم بدانیم که این دو سیستم یعنی سیستم اعلام حریق هوشمند و عادی چه تفاوت هایی دارند؟
تفاوت سیستم اعلام حریق هوشمند با سیستم های عادی
یکی از مهم ترین ویژگی های سیستم اعلام حریق هوشمند فعال بودن همیشگی و مداوم آن است. سیستم اعلام حریق هوشمند همیشه و در هر ساعت از روز فعال و آماده به کار است در صورتی که سیستم های اعلام حریق معمولی در حالت عادی، خاموش و غیر فعال هستند و پس از تشخیص خطر و حس کردن محصولات حریق مانند مونوکسید کربن، دود و… فعال میشوند و اطلاعات خطر را به دستگاه مرکزی اعلام کرده و سپس شروع به فعالیت میکنند.
سیستم اعلام حریق هوشمند را میتوانیم به نرم افزارهای دیگر متصل کنیم. این سیستم قابلیت اتصال و یکی شدن با دیگر سیستم های امنیتی را دارد.
به وسیله نرم افزارها میتوان یک یا چند دتکتور را از سیستم اعلام حریق حذف کنیم؛ در صورتی که این شرایط برای سیستم های اعلام حریق معمولی امکان پذیر نیست.
یک خاصیت بسیار مهم امنیتی که سیستم اعلام حریق هوشمند دارد است که میتواند خطرات احتمالی را پیش بینی کرده و قبل از وقوع حادثه، یک پیش هشدار به کنترل پنل و ساکنین دهد و بعد از وقوع حادثه دوباره هشدار اصلی را ارسال کند. این مورد از نظر امنیتی، اهمیت زیادی دارد؛ زیرا در پایان میتوانیم جزئیات را مورد بررسی قرار دهیم.
سیستم اعلام حریق هوشمند حساسیت و دقت بالاتری نسبت به سیستم عادی دارد.
بدون دیدگاه