سیستم اعلام حریق چیست؟

سیستم اعلام حریق

سیستم اعلام حریق چیست

سیستم اعلام حریق مجموعه ای متشکل از تجهیزات اعلام حریق مانند دتکتور گاز، حرارت، شعله و دود است که به منظور تشخیص علائم و محصولات حریق و هشدار دادن از طریق فلاشرها و آژیرها استفاده می‌شود.
اگر مراحل طراحی و اجرا و همچنین استفاده از این سیستم، اصولی و درست باشد، می‌تواند از خطرات جانی و مالی تا حد زیادی، پیشگیری کند. بهتر است بدانید با توجه به اهمیت بالایی که سیستم های اعلام حریق در پروژه های ساختمانی و صنعتی دارند، متاسفانه بیشتر از 90 درصد پروژه های سیستم های اعلام حریقی که در کشور پیاده سازی می‌شوند، به دلیل عدم رعایت اصول، نهایتا و بعد از گذشت مدت کوتاهی، کارایی خود را از دست داده و خاموش می‌شوند.

سیستم های اعلام حریق چگونه کار می کنند

در سیستم های اعلام حریق هشدارها به دو روش اتوماتیک و دستی فعال می‌شوند که در نوع اتوماتیک آن، انواع دتکتورها یا آشکارسازها با کشف شعله، دود، گاز و یا حرارت ناشی از آتش‌سوزی؛ به کنترل پنل، پیام ارسال کرده و ساکنین و افراد را از وقوع حریق، باخبر می‌کنند.
و در نوع دستی که حتما باید توسط انسان فعال شود؛ با استفاده از شستی یا اهرم اعلام حریق در نقاط مشخص شده، سیستم اعلام حریق فعال می‌شود.

نحوه انتخاب سیستم های اعلام حریق مناسب

انتخاب نوع این سیستم ها به نوع کاربری ساختمان یا تصرفات بستگی دارد:

1.تصرفات:

نوع کاربری تصرفات

2.الزامات:

الزامات مربوط به هر نوع کاربری ساختمان

الف) تصرفات با کاربری آموزشی با مساحت 93 متر مربع و کمتر، که دارای یک کلاس بوده و بیشتر از 2.9 متر از ساختمان‌های مجاور فاصله دارند، نیازی به این سیستم ندارند.

ب)برای کاربری‌هایی که حاوی مواد غیر قابل سوختن می‌باشند، از سیستم اعلام حریق دستی استفاده شود.

ج) برای بخش‌هایی که انبار کالاهای غیر قابل سوختن (سنگ، مصالح بنایی غیر سوختن و …) هستند اعلام حریق دستی در نظر گرفته شود.

اجزا سیستم های اعلام حریق

  • کنترل پنل
  • منبع تغذیه اصلی
  • منبع تغذیه پشتیبان
  • دستگاه های آغاز کننده
  • رابط های ایمنی ساختمان
  • دستگاه های اطلاع رسانی سیستم اعلام حریق

نصب سیستم اعلام حریق

نصب و راه اندازی سیستم اعلام حریق برای ساختمان هایی که مشمول هستند، اهمیت بالایی دارد و تا حد زیادی از خسارات جانی و مالی، پیشگیری می‌کند.

مراحل نصب و راه اندازی سیستم اعلام حریق:

1-بازدید از مکان

۲-خرید اجناس لازم و مورد نیاز

۳-پرداخت وجه جهت انجام پروژه

۴-تعیین وقت انجام پروژه

هدف از نصب سیستم های اعلام حریق

در ادامه برخی از اهداف نصب این سیستم را آورده ایم:
1.حفاظت از جان کارکنان و اموال و اطلاع‌ رسانی به موقع در حوادث آتش سوزی
2.اجرای مسئولیت قانونی مدیران مراکز و کاهش نرخ بیمه آتش‌سوزی
3.رعایت استانداردهای آتش‌نشانی، NFPA، مقررات ملی، پیاده سازی الزامات ISO و OHSAS

سیستم اعلام حریق

قیمت سیستم اعلام حریق

قیمت سیستم های اعلام حریق به اینکه کدام یک از انواع سیستم ها اعم از متعارف، آدرس پذیر و بی سیم برای فضا و محیط مورد درخواست کارفرما طراحی و پیاده سازی می‌شود بستگی دارد و دارای قیمت های متفاوتی است.

سیستم اعلام حریق ساختمان چیست

نصب سیستم های اعلام حریق ساختمان، یکی از اقدامات پیشگیرانه‌ مناسب برای محافظت از ساختمان‌ها است. نصب این سیستم در ساختمان‌ها می‌تواند از تلفات جانی و هزینه‌های مربوط به خسارات مالی تا حد بسیار زیادی جلوگیری کند.

معیارهای مختلف نصب سیستم‌های اعلام حریق

هنگام طراحی سیستم‌های اعلام حریق باید عوامل و معیارهایی رعایت شوند. استانداردهایی از قبیل ارتفاع نصب، استاندارد نصب و استانداردهای ملی سیستم‌ های اعلام و اطفا حریق جزو مواردی هستند که باید در نصب این سیستم‌ها در نظر گرفته شوند.

معیار طراحی سیستم های اعلام حریق

هنگام طراحی سیستم های اعلام حریق، اول از همه باید بررسی کنیم محل مورد نظر چه نوع سیستم اعلام حریقی نیاز دارد. در مرحله بعد باید محل قرار گیری تجهیزات اعلام حریق و تعداد آنها، نحوه مدار و کابل کشی، سایز و تعداد کابل ها بررسی شود.
همه این موارد را تحت عنوان نقشه سیستم اعلام حریق می‌شناسیم. پس از طراحی و نقشه سیستم اعلام حریق و با در دست داشتن این دو، نوبت به نصب و اجرا سیستم های اعلام حریق می‌رسد.

نقش دفترچه راهنمای نصب سیستم‌های اعلام حریق

اگر حادثه آتش‌سوزی در محلی رخ دهد این‌جا است که نقشه سیستم اعلام حریق ساختمان، به کار می‌آید. زیرا زمانی که نیروهای آتش‌نشان به محل حادثه می‌رسند با استفاده از این نقشه می‌توانند محل بروز حادثه آتش‌سوزی را تشخیص دهند و سریعا اقدام به مهار آتش کنند.

در نقشه سیستم اعلام حریق ساختمان، علاوه بر طرح کلی از ساختمان، مسیرهای خروجی هم مشخص شده‌اند. این امر به ساکنین کمک می‌کند تا در لحظات اولیه از این راهروها خارج شوند.

از سوی دیگر، کارکنان آتش‌نشانی با داشتن نقشه اعلام حریق ساختمان می‌توانند افراد را به مسیرهای خروجی هدایت کنند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *